Het enige tijdschrift waarop ik geabonneerd ben dat ik ook daadwerkelijk lees, van de eerste tot de laatste pagina. - Willem Zadelhoff

De Parelduiker 2016/4

Ernestine Costa

Inhoud

Muze, minnares, femme fatale
Ernestine Costa (1899-1959) vierde als actrice in de Weimarrepubliek successen en onderhield warme vriendschappen met de grote literatoren van haar tijd: Gottfried Benn, Bertolt Brecht, Kurt Tucholsky. In 1938 vluchtte ze voor de nazi’s en bleef van die eerdere roem niets meer over. Na haar dood ordende Costa’s weduwnaar, de Nederlandse journalist Herman Fortuin, haar uitgebreide verzameling foto’s, brieven en andere documenten en probeerde, tevergeefs, haar biograaf te zijn. Dankzij dit archief kunnen we nu het verhaal van Costa reconstrueren.

Ellen Warmond en Gard Sivik
Ellen Warmond was de enige vrouwelijke redacteur van het avantgardistische tijdschrift Gard Sivik. Ze was gevraagd door Hans Sleutelaar en ze voelde zich thuis bij dit blad. Totdat er met Sleutelaar en Armando een verschil van mening ontstond over een principiële kwestie.
 

Troostrijke poëzie in het Warschause getto
Erich Kästner, bekend o.a. van het bijtende ‘Kennst du das Land wo die Kanonen blühen?’, schreef gedichten die literatuurcriticus Marcel Reich-Ranicki tot troost strekten in het getto van Warschau. Ze zijn gebundeld in Dr. Erich Kästners lyrische Hausapotheke, dat binnenkort in het Nederlands verschijnt. 

Inhoudsopgave

De literaire nalatenschap van Ernestine Costa (Marika Keblusek)
Ellen Warmond en Gard Sivik (Trudy van Wijk)
Erich Kästners huisapotheek vertaald (Piet Wackie Eysten)
Lyrische Hausapotheke / Lyrische huisapotheek (Erich Kästner)
Laagwater: Afscheid van de dichter Maurits Mok (1907-1989) (Dirk Kroon)
Berliner Beobachter: Literaire stations (Hans Olink)
Bert Jansen speelde geen mondharp. Ingezonden brief (Martin Smit)
Schoon & haaks: Rob van Schaik, Walter Benjamin, Ernst Bloch, Apollinaire, L.H. Wiener, Bordewijk, Miriam Merzbacher-Blumenthal (Jan Paul Hinrichs)
De Laatste Pagina: Em. Kummer, 1926-2016 (Paul Arnoldussen)

omslag: Ernestine Costa

 

 

Website gebouwd door Intronet/Boas.pro